Viherpippuri

Viherpippuri

ViherpippuriPiper nigrum

Viher-, musta- ja valkopippuri saadaan kaikki samasta köynnöksestä, mutta niiden erot johtuvat eri korjuuajankohdasta ja erilaisesta käsittelytavasta. Viherpippuri on raakana, vihreänä, poimittu pippurimarja, jossa on sekä kuori että ydin kuten mustapippurissakin. Vihreät marjat pakataan nesteeseen tai ne kuivataan, jotta ne säilyttäisivät värinsä. Yleisimmät säilöntänesteet ovat suolavesi ja viinietikka, jotka pitävät marjat pehmeinä ja säilyttävät niiden värin, mutta antavat kuitenkin pippuriin myös oman makunsa. Myös avatun purkin säilyvyys on rajallinen. Kuivaaminen säilyttää pippurin maun sekä luonnollisen vihreän värin ja samalla tuotteesta tulee erittäin hyvin säilyvä. Kuivaamiseen käytetään sekä ilma- että pakastekuivausta.
Viherpippuri on maultaan ja purevuudeltaan miedompi kuin mustapippuri, koska raakaan marjaan maku ei ole vielä ehtinyt täysin kehittyä. Valkopippuriin verrattuna makuero on huomattava, mutta viherpippurissa on kuitenkin tallella hieno pippuriaromi, joka osittain menetetään auringossa kuivattaessa. Myöskin pakastekuivatun pippurin rakenteessa on eroa muihin pippureihin, sillä se on hauras ja marjat on helppo murskata kädessä.
Viherpippuri sopii useimpiin ruokalajeihin. Sitä voidaan käyttää jauhelihapihveihin ja -murekkeisiin, kyljyksiin, erilaisiin pataruokiin sekä kastikkeisiin. Viherpippuri sopii myös kermaviilikastikkeiden ja majoneesin maustamiseen sekä keittoihin, munakkaisiin ja salaattikastikkeisiin. Myös mansikat voidaan maustaa viherpippurilla.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista