Valkosipuli

Valkosipuli

ValkosipuliAllium sativum

Valkosipuli on laukkakasveihin kuuluva pieni, monivuotinen mukulakasvi, joka on kotoisin Länsi-Aasian aroilta. Voimakasarominen, pistävän makuinen valkosipuli koostuu useista sipulilohkoista (kynsistä), joita ympäröi tiivis, vaalea kerros. Valkosipuli on lähes hajuton siihen saakka kunnes se vahingoittuu tai se leikataan. Solurakenteen rikkoutuessa entsyymit reagoivat hyvin nopeasti muodostaen allisiini -nimistä yhdistettä, jonka edelleen hajotessa syntyy allyylidisulfidia, joka antaa valkosipulille sen tyypillisen aromin. Valkosipulin hajun muodostus estyy, jos reaktioon tarvittava entsyymi käsittelyn aikana tuhoutuu.

Valkosipuli on eräs vanhimmista viljellyistä kasveista, sillä egyptiläisten orjien tiedetään syöneen valkosipulia jo 3730-luvulla eKr. Valkosipuli oli myös pyhä kasvi, sillä egyptiläiset papit uhrasivat sitä jumalille ja myös Tutankhamonin haudasta on löydetty valkosipulin kynsiä. Valkosipuli on vanha lääkekasvi, vaikka Hippokrates varoittikin sen olevan vaarallista silmille, mutta hyvää ruumiille. Valkosipulin uskottiin parantavan muun muassa verisuonten sairauksia sekä keuhkotautia ja siksi irlantilaiset sekoittivat valkosipulia viskiin. Yhä edelleenkin lääketieteellisessä tutkimuksessa pyritään selvittämään valkosipulin terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia.

Valkosipuli on ollut myös maaginen kasvi, jonka uskottiin suojaavan vampyyreiltä, noidilta ja pahoilta hengiltä sekä antavan voimaa ja rohkeutta. Ihmisten lisäksi valkosipulilla suojeltiin myös kotieläimiä, useimmiten lehmiä ja hanhia. Saksalaiset ja tsekit uskoivat, että vahtikoiralle uudenvuodenpäivänä annettu valkosipuli piti tulevan vuoden ajan koiran hampaat terävinä ja kipeitä puremia tekevinä. Merimiehet puolestaan uskoivat valkosipulin kynsien estävän haaksirikkoja.

Valkosipulin suosio johti siihen, että siitä tuli yksi ensimmäisistä kuivatuista vihannesmausteista. Valkosipulin ominaisuudet ja normaalit käyttötavat tekivät kuivauksesta luonnollisen käsittelytavan, jolla voitiin helpottaa varastointia ja käsittelyä ruoanvalmistuksessa, sillä valkosipuli on valmiiksi kuorittu ja pienitty sopivan kokoiseksi eikä käytössä synny hukkaa. Kuivattu valkosipuli voidaan lisätä sellaisenaan useimpiin ruokiin, mutta jos tehdään hyvin etikkaista tai kuivaa ruokaa, jossa ei ole tarpeeksi nestettä turvottamaan valkosipulia, niin silloin valkosipulijauheesta kannattaa sekoittaa pastamainen tahna kylmän veden kanssa. Yksi osa kuivattua valkosipulia vastaa maultaan noin viisinkertaista määrää tuoretta, käsiteltyä valkosipulia.

Valkosipuli on erityisen suosittua italialaisessa ruoanlaitossa sekä läpi koko Välimeren alueen ja Aasian. Varovaisesti käytettynä valkosipuli voimistaa useimpien liharuokien, salaattien, salaattikastikkeiden ja sipulin kanssa sopivien kasvisten makua. Valkosipuli sopii myös keittoihin, kastikkeisiin, säilykkeisiin, maustevoihin sekä erilaisiin lammasruokiin.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista