Timjami

Timjami

TimjamiThymus vulgaris

Timjami on huulikukkaisiin kuuluva, noin puolen metrin korkuinen, pensasmainen, monivuotinen kasvi, joka on kotoisin Etelä-Euroopasta. Timjami voidaan kasvattaa siemenistä sekä pistokkaista ja istutukset joudutaan uusimaan joka kolmas vuosi, sillä kasvi muuttuu vähitellen puumaiseksi, jolloin mausteeksi kelpaavat osat vähenevät. Sato korjataan kukintovaiheessa. Kukinnot ja varren pehmeät, lehtevät osat leikataan ja kuivataan mausteeksi. Koko kasvi, juuria lukuunottamatta, voidaan hyödyntää, sillä mausteeksi kelpaamattomasta osasta voidaan uuttaa mausteöljyjä. Timjamin aromi on lämmin ja yrttinen, hieman salviaa muistuttava. Maultaan se on miellyttävän aromaattinen ja pistävä.

Timjamiin on kautta aikojen liittynyt myönteisiä mielikuvia. Sen nimi on johdettu kreikan kielestä ja sillä on useita eri merkityksiä ja tulkintoja, joista yleisimmät ovat ’rohkeus’, ’uhrautuvaisuus’ ja ’tehdä hyvänhajuiseksi’. Kahden tuhannen vuoden takaisessa Kreikassa oli suurin kohteliaisuus sanoa ihmiselle, että hän tuoksui timjamille. Timjamia käytettiin parfymoimaan ja puhdistamaan temppeleitä ja sitä poltettiin uhrialttareilla. Kreikassa ja Roomassa huoneita ja julkisia tiloja aromatisoitiin polttamalla niissä timjamia ja samalla saatiin myös hyönteiset karkotetuksi. Egyptiläiset käyttivät timjamia vainajiensa palsamointiin. Roomassa timjamia käytettiin juustojen ja liköörien maustamiseen ja sotilaat kylpivät vedessä, johon oli lisätty timjamia, jotta he olisivat saaneet tarmoa, rohkeutta ja voimaa. Timjamin liittäminen urheuteen jatkui keskiajalle asti, jolloin ritarien taisteluissa ja turnajaisissa käyttämiin huiveihin kirjottiin timjamin oksat. Timjamilla on ollut myös lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Timjamia on käytetty parantamaan kurkkukipua ja yskää, voimistamaan keuhkoja, helpottamaan nukkumista sekä vähentämään painajaisia. Sitä käytettiin edistämään ruoansulatusta, parantamaan näkökykyä, helpottamaan krapulaa, rauhoittamaan maksaa sekä auttamaan sydän- ja pernavaivoihin, vähentämään turvotusta ja kihtiä sekä lievittämään lonkkakipuja. On mielenkiintoista havaita, että tutkimus on osoittanut timjamiöljyn erään ainesosan, tymolin, olevan antiseptinen ja homeita tappava sekä hengitystä helpottava. Nykyisin lääketeollisuus käyttää synteettistä tymolia, mutta ennen synteettisen valmisteen kehittämistä yskäntableteissa, suuvesissä ja linimenteissä käytettiin kasvista peräisin olevaa timjamiöljyä.

Timjami kuuluu liemien, keittojen ja pataruokien maustamiseen käytettävään perinteiseen bouquet garni -maustekimppuun yhdessä persiljan ja laakerinlehden kanssa. Timjami sopii lampaan, naudan, kalan, siipikarjan ja riistan mausteeksi sekä vuokiin, muhennoksiin, murekkeisiin ja kastikkeisiin. Timjami on bortsch- ja sipulikeiton mauste ja varovasti käytettynä se korostaa munaruokia ja omeletteja. Timjami sopii useimpiin kasvisruokiin, erityisesti papuihin, juurivihanneksiin ja tomaattiin. Timjamia voidaan käyttää myös yrttivoin maustamiseen ja tarjota pariloitujen ja grillattujen ruokien kanssa. Timjamiöljyä käytetään laajasti elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa ja se on esimerkiksi Benetictine-liköörin mauste.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista