Tilli

Tilli

TilliAnethum graveolens

Tilli on sarjakukkaiskasveihin kuuluva yksivuotinen kasvi, joka on kotoisin Väli- ja Mustanmeren alueelta. Tilli kasvaa noin metrin korkuiseksi ja sen lehdet ovat hienojakoiset ja kukinnot sateenvarjomaiset. Tillin siemen on noin puolen sentin pituinen, ovaalinmuotoinen ja litteä. Se on väriltään ruskea ja sitä kiertää kellertävä reunus. Siemenen maku on tillimäinen, lämmin sekä aromaattinen ja se muistuttaa hyvin paljon kuminaa, vaikka onkin terävämpi. Tillin lehtien maku on miellyttävämpi ja lämpimämpi kuin siemenen ja mausteena käytetäänkin yleensä vain kasvin ylimmäisen osan lehdet, joista varret on poistettu.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat tillistä löytyvät viisi tuhatta vuotta vanhasta egyptiläisestä kirjallisuudesta. Tilliä, kuten useimpia muitakin kasveja, käytettiin aikaisemmin lähinnä lääkinnällisiin tarkoituksiin ja kasvit nimettiinkin usein niiden lääkeominaisuuksien mukaan. Tilli on saanut nimensä vanhasta norjalaisesta sanasta ’dilla’, joka tarkoittaa tuudittamista. Tillin uskottiin olevan rauhoittavaa ja unettavaa ja sen vuoksi sitä annettiin itkeville vauvoille, jotta he nukahtaisivat helpommin. Tillin uskottiin myös lisäävän imettävien äitien maidoneritystä sekä auttavan päänsärkyyn, unettomuuteen ja verisuonten kalkkeutumiseen. Keskiajalla haavoittuneet ritarit laittoivat poltettuja tillin siemeniä avonaisiin haavoihinsa parantumisen nopeuttamiseksi. Tillillä oli myös monia maagisia ominaisuuksia, sillä sen on uskottu suojelevan noidilta ja velhoilta. Lisäksi tilliä pidettiin hyväenteisenä kasvina ja keskiajalla saksalaiset uskoivat, että oikeudessa voitti aina, jos tuomarin luo mennessään pani hienonnettua tilliä kenkäänsä.

Jo 1500-luvulta alkaen tilliä on käytetty kurkkujen ja viinietikan maustamiseen ja sitä käytettiin laajasti muussakin ruoanlaitossa. Myöhemmin tilli mausteena on kokenut yllättävän kohtalon, sillä sen käyttö on lähes hävinnyt alkuperäisellä kotiseudullaan Euroopan eteläosassa. Pohjois-Euroopassa sen käyttö on yleistä. Säilykkeiden lisäksi tilli kuuluu uusien perunoiden ja rapujen keitinveteen, tuoresuolattuun kalaan sekä silakkapihvien väliin.Tilli on myös keittojen, lampaanlihan ja muhennosten mauste. Se antaa hyvän lisän tomaattisalaattiin, majoneesiin sekä kermaviili- ja jogurttikastikkeisiin. Tillin siemenistä tislattua öljyä käytetään joihinkin likööreihin sekä saippuan hajusteeksi.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista