Salvia

Salvia

SalviaSalvia officinalis

Salvia on huulikukkaiskasveihin kuuluva, ikivihreä, noin puolen metrin korkuinen puolipensas, joka on kotoisin Välimeren koillisrannikolta, Dalmatian ja Makedonian vuorilta. Mausteena käytetään salvian nuoria, pitkulaisia lehtiä, jotka ovat 5 cm mittaisia ja väriltään harmaanvihreitä. Lehdet ovat nukkapintaisia ja tästä johtuen kuivattu salvia näyttää pehmeältä ja samettiselta. Salvia on hyvin aromaattinen ja mausteinen. Sillä on ainutlaatuinen palsaminen, miellyttävä, lämmin ja hieman kitkerä maku.

Salviaa on kasvatettu kirjoitetun historian alusta asti ja todennäköisesti kaikki oman aikansa luonnontieteilijät ovat jollakin tavoin käsitelleet salviaa kirjoituksissaan. Salvia on maustekasvi, joka on ollut erittäin arvostettu myös rohtokasvina. Tähän viittaa myös salvian nimi, joka juontaa alkunsa latinalaisesta salvareverbistä, joka merkitsee terveeksi tekemistä, parantamista. Salviaa on käytetty parantamaan kuumetta, päänsärkyä, maksasairauksia sekä epilepsiaa ja sen on uskottu karkottavan demoneja ja lahjoittavan viljelijälleen kuolemattomuuden. Keskiajalta lähtien onkin tunnettu sanonta:’ Kuinka sellainen voi kuolla, joka kasvattaa puutarhassaan salviaa’. Syynä viljelijöiden kuolemiin saattaa olla se, että kasvin kuolema tiesi onnettomuuksien olevan tulossa. Kuivattu salvia liinakaapissa pitää puolestaan ötökät loitolla.

Keskiaikaisessa Euroopassa salviatee oli kuumista juomista suosituin, sillä sitä pidettiin terveellisenä ja virkistävänä ja sen uskottiin parantavan muistia. Myöhemmin, kun kauppa Kiinan kanssa toi itämaisen teen markkinoille, salvia menetti asemansa länsimaissa, mutta kiinalaiset olivat salviasta niin ihastuksissaan, että he antoivat neljä kiloa teetä yhdestä salviakilosta.

Salviaa on perinteisesti käytetty maustamaan sianlihaa, ankkaa, hanhea ja rasvaisia kaloja, sillä sen on uskottu edistävän ruoansulatusta. Pieninä määrinä käytettäessä se antaa täyteläisyyttä vasikanliharuokiin ja piristää myös kana- ja kalkkunaruokia. Salvia sopii lampaanlihan sekä maksaruokien kanssa ja varovaisesti käytettynä se täydentää myös erilaisia salaatteja ja tomaattiruokia. Salvian voimakasta makua voidaan lieventää käyttämällä sitä yhdessä persiljan kanssa ja tästä seoksesta voidaan tehdä maustevoita esimerkiksi pariloiduille pihveille.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista