Ruohosipuli

Ruohosipuli

RuohosipuliAllium schoenoprasum

Ruohosipuli on monivuotinen laukkakasvi, jonka ohuet ja ontot lehdet kasvavat muutaman kymmenen senttimetrin korkuiseksi. Ruohosipuli kasvaa luonnonvaraisena lähes koko Euroopassa, Pohjois-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Mausteena käytetään kiinteitä, nuoria, vihreitä lehtiä, jotka puhdistuksen jälkeen leikataan, pakastetaan ja pakastekuivataan, jolloin ruohosipuli säilyttää rengasmaisen rakenteensa. Joissakin tapauksissa käytetään myös ilmakuivausta, mutta siinä ruohosipulin rengasmainen rakenne litistyy eikä maku säily yhtä hyvänä ja miedon sipulisena.

Ruohosipulia käytettiin Kiinassa jo 3000 eKr., mutta vasta keskiajalla sitä alettiin viljellä ja arvostaa laajemmin. Euroopassa ruohosipulin suosio alkoi lisääntyä vasta 1800-luvulla, mutta siitä tulikin niin suosittu, että hollantilaisten maidontuottajien kerrotaan syöttäneen ruohosipulia lehmille, jotta maitoon saataisiin ruohosipulin makua. Ruohosipuli on hieman antibioottinen ja sen on uskottu voimistavan vatsaa, olevan hyödyksi munuaisille sekä alentavan verenpainetta. Kiinassa sitä käytettiin myrkkyjen vasta-aineena.

Ruohosipulia voidaan käyttää aina, kun ruokiin halutaan vain häivähdys sipulin makua ilman tavallisen sipulin voimakkuutta. Ruohosipulia voidaan käyttää salaattien ja keittojen koristeluun sekä maustevoihin, kermaviilikastikkeeseen ja juustoruokiin. Ruohosipuli sopii erinomaisesti myös jauhelihapihveihin, grillatun lihan päälle, kastikkeisiin, keitettyihin vihanneksiin sekä erilaisiin munaruokiin ja yhdessä kirvelin, persiljan ja rakuunan kanssa ruohosipuli muodostaa ’fines herbes’mausteyhdistelmän.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista