Rakuuna

Rakuuna

RakuunaArtemisia dracunculus

Rakuuna on monivuotinen, pensasmainen yrtti. Rakuunaa on kahta päätyyppiä: ranskalainen (Artemisia dracunculus) ja venäläinen (A. dracunculoides). Ranskalaisella rakuunalla on tummanvihreät, kiiltävät lehdet. Se kasvaa noin 60 cm:n korkuiseksi ja sitä voidaan kasvattaa vain juurakoista, sillä se ei tee siemeniä. Venäläisen rakuunan lehdet ovat kiillottomat. Se kasvaa yli metrin korkuiseksi ja sitä voidaan kasvattaa myös siemenistä. Ranskalaisen lajikkeen lehdet ovat pienemmät ja pehmeämmät ja sen aromi on miellyttävämpi eikä niin raaka kuin venäläisen, joten ranskalaista lajiketta arvostetaan yleisesti enemmän kuin venäläistä. Rakuunan aromi muistuttaa anista ja on hieman lakritsimainen ja sen maussa on näiden makujen lisäksi hieman terävyyttä.

Rakuunan lajinimi, dracunculus, sekä monet sen vieraskieliset nimet tarkoittavat pientä lohikäärmettä. Nimen alkuperästä on ainakin kaksi versiota, joista toinen juontaa uskomukseen, että rakuuna suojasi käärmeenpuremilta ja toinen perustuu juurakon muotoon, joka on serpentiinimäinen ja kiertynyt kuin lohikäärmeen pyrstö. Matelijoiden puremien lisäksi rakuunan on uskottu parantavan unettomuutta ja sitä on käytetty hengityksen raikastamiseen sekä kitkerien lääkkeiden maustamiseen, jotta niistä on saatu miellyttävämmän makuisia. Rakuuna on tunnettu vihannesten mausteena jo 1200-luvulla, mutta sen käyttö yleistyi vasta 1500-luvun loppupuolella.

Rakuuna on monipuolinen yrtti ja se sopii kala-, liha-, vihannes- ja kanaruokiin. Cajun-keittiössä rakuunaa käytetään porkkanasalaattien marinointiin sekä täydentämään pataruokia ja marinadeja. Rakuuna on ranskalaisen Dijon-sinapin ainesosa ja sitä käytetään myös viinietikan maustamiseen. Rakuuna on béarnaise-kastikkeen mauste sekä yksi omelettien ’fines herbes’ mausteista. Rakuunalla maustettaessa tulee muistaa, että suurina määrinä tämä ’pikku lohikäärme’ saattaa maistua melko kitkerältä.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista