Piparjuuri

Piparjuuri

PiparjuuriArmoracia rusticana

Piparjuuri on ristikukkaisiin kuuluva monivuotinen kasvi, joka kasvaa hieman yli metrin korkuiseksi. Piparjuuren lehtiä voidaan käyttää salaattiin, mutta mausteena käytetään pitkää, paksua, valkoista juurta. Piparjuuren maku on terävä ja hieman polttava. Sen haju muistuttaa sinappia. Piparjuuri on todennäköisesti kotoisin Etelä-Venäjältä, josta sen viljely on levinnyt kaikkialle maapallon lauhkealla vyöhykkeellä. Piparjuurta kasvatetaan juuren kappaleista ja se leviää helposti. Hävittäminen on vaikeaa, sillä sen juuri täytyy saada kokonaisena ylös. Maahan jääneestä juuren palasta kasvaa uusi kasvi minkä vuoksi piparjuuresta on joillakin alueilla tullut harmillinen rikkaruoho.

Piparjuurta pidettiin erityisesti keskiajalla lääkekasvina, joka alentaa kuumetta. Lisäksi sitä käytettiin munuais- ja sappikiviin sekä keuhkosairauksiin ja kihtiin. Piparjuuressa on runsaasti C-vitamiinia minkä vuoksi merimiehet ovat käyttäneet sitä keripukkia vastaan.
Piparjuurta käytetään lihan, kalan ja äyriäisten maustamiseen. Kermavaahtoon sekoitettuna se sopii liha- ja vihannesruokien sekä savukalan mausteeksi. Sitä voidaan käyttää majoneesissa, dippikastikkeissa sekä säilykkeiden liemissä.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista