Oregano

Oregano

OreganoOriganum vulgare

Oregano on huulikukkaisiin kuuluva, noin 50 cm kasvava monivuotinen kasvi, joka on kotoisin Välimeren vuoristoisilta rinteiltä. Oregano on yksi harvoja maustekasveja, joka kasvaa Pohjois-Euroopassa luonnonvaraisena. Oreganon kasvitieteellisestä luokittelusta on kiistelty vuosisatoja ja usein se sekoitetaankin viljeltyyn lähisukulaiseensa meiramiin. Ne muistuttavat maultaan toisiaan, mutta oregano on hieman voimakkaampi. Aikoinaan oreganoa nimitettiin ’villimeiramiksi’, mutta nykyisin tätä harmahtavan vihreätä, voimakasta, aromaattista, kamferimaista ja hieman kitkerää villiä lajikettakin on alettu viljellä.

Oregano on saanut nimensä muinaisen Kreikan aikana sanoista ’oros’ (vuori) ja ’ganos’ (ilo), sillä tämä villi yrtti suosi vuoristoisia seutuja ja sen juurakko sitoi maata estäen maan valumisen jyrkiltä rinteiltä. Oregano on tunnettu ja sitä on käytetty jo vuosisatojen ajan, mutta vasta viime vuosikymmeninä sen kulutus on noussut räjähdysmäisesti. Oreganon ja meiramin läheisestä suhteesta johtuen oreganon varhaista historiaa on vaikeata jäljittää, sillä varmuudella ei tiedetä kummasta kasvista kulloinkin on kyse. Kuitenkin on varmaa, että Välimeren rannikoita lukuunottamatta oregano ei ollut ruoan valmistuksessa yhtä yleinen kuin meirami.

Keskiajalla yrttien käyttö keskittyi puutarhassa viljeltyihin kasveihin, joista meirami oli yksi tunnetuimmista. Vain harvat yrittivät kasvattaa oreganoa, sillä sen voimakkaat juuret pyrkivät valloittamaan puutarhan. Italiassa, Kreikassa ja muissa Välimeren maissa oli tapana kerätä villiä oreganoa ja käyttää sitä moniin suosittuihin ruokalajeihin. Oreganon tiedettiin sopivan tomaattipohjaisiin kastikkeisiin, lampaalle, kalalle, chiliruokiin sekä lähes kaikkiin valkosipulilla maustettuihin ruokiin. Oreganon käyttö ei kuitenkaan levinnyt kovinkaan laajalle ennen toista maailmansotaa eikä keittokirjoissa juuri mainittu oreganoa. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti sodan jälkeen. Oreganoa opittiin käyttämään myös muuhun maustamiseen ja sen seurauksena kulutus moninkertaistui lyhyessä ajassa. Nykyisin oregano on eniten käytetty yrtti ja sen kulutus tulee säilymään, sillä oreganolla on merkittävä osa myös meksikolaistyyppisten chiliruokien maustamisessa.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista