Muskotti

Muskotti

MuskottiMyristica fragrans

Muskottipuu on 8—12 metriä korkea ja siitä saadaan hedelmiä jopa 60 vuotta. Ensimmäinen sato saadaan noin 7 vuoden kuluttua istutuksesta. Täysin kypsillä, aprikoosimaisilla hedelmillä on kolme selkeästi erillistä osaa: uloin kuori ja lihaisa osa, joka voidaan syödä, hillota tai heittää pois, liuskainen, syvän oranssinpunainen siemenvaippa, josta auringossa kuivaamalla tulee mausteena käytetty muskottikukka sekä sisimpänä oleva pähkinä. Pähkinän annetaan kuivua niin kauan, että sisällä oleva siemen helisee ravistettaessa. Kuori rikotaan, jonka jälkeen siemen, mausteena käytettävä muskottipähkinä, kastetaan kalkkiliemeen, jotta hyönteiset eivät tuhoaisi sitä. Muskottipähkinä on väriltään harmahtavan ruskea, muodotaan ovaali ja kooltaan 2—3 cm. Vaikka pähkinä vaikuttaa kovalta, sitä on melko helppo raastaa, jolloin helposti vapautuvat ja runsaat aromit saadaan esille. Muskotti on maultaan kitkerä, lämmin, mausteinen, jonkin verran polttava ja hieman terpeeninen. Muskottikukan maku muistuttaa muskottipähkinää, mutta se on makeampi.

Muskotti on alun perin kotoisin Molukeilta, Indonesian maustesaarilta. Muskotin kasvatuksen leviämistä pyrittiin estämään kieltämällä muiden kuin itämättömäksi käsiteltyjen siementen vienti pois saarilta. Näin muodostui yksi tiukimmista tunnetuista monopoleista, jota hollantilaiset yrittivät varjella kaikin tavoin. Hollantilaisten valta kuitenkin murtui salakuljetuksen seurauksena ja 1800luvulla muskottia alettiin tuottaa muillakin alueilla. Taimia siirrettiin brittiläisiin siirtomaihin ja nykyisin Länsi-Intian saarilla oleva Grenada on yksi suurimpia muskotin tuottajia.

Se, että arvokasta muskottikukkaa ja -pähkinää saadaan samasta kasvista on aikoinaan aiheuttanut paljon hämmennystä. Huomatessaan, että muskottikukasta sai paremman hinnan kuin -pähkinästä, Amsterdamin viranomaiset lähettivät saarten kuvernöörille viestin, jossa kehotettiin tuhoamaan pähkinäpuut ja kasvattamaan lisää muskottikukkaa. Muskotin hinta on ajoittain ollut hyvin korkea: puoli kiloa maustetta on maksanut lehmän hinnan. Keskiajalla muskotti nousi pippurin rinnalle arvostetuimpien mausteiden joukkoon. Muskottia on käytetty myös muuhun tarkoitukseen, sillä esim. 1100-luvulla sitä pidettiin suitsutusaineena. Samaan aikaan uskottiin, että jo pelkkä muskottipähkinän pitäminen taskussa estää tulirokon ja peräpukamien puhkeamisen, ja samalla vältettiin tilapäisesti myös halvaantumisen vaara. Syötynä muskotin on uskottu parantavan muistia ja vähentävän huimausta. Nykytiedon mukaan vaikutus on kuitenkin päinvastainen, sillä suuria määriä nautittuna se saattaa aiheuttaa hallusinaatioita sekä humalankaltaisen tilan, jonka jälkiseurauksena on erittäin epämiellyttävä olo.

Muskotti on yleinen leivontamauste. Se sopii erittäin hyvin donitseihin, kakkuihin ja pikkuleipiin. Sitä käytetään myös erilaisten vanukkaiden maustamiseen. Muskottia käytetään makkaroiden ja erilaisten liharuokien maustamiseen sekä keittoihin, kastikkeisiin ja laatikkoruokiin. Muskotilla voidaan maustaa myös keitetyt porkkanat, pinaatti- ja vihannesmuhennokset sekä erilaiset juomat.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista