Minttu

Minttu

Minttu Mentha spicata

Viherminttu (spearmint) on Välimeren seudulta kotoisin oleva huulikukkaisiin kuuluva kasvi, joka kasvaa noin 60 cm korkeaksi. Mintun maku on miellyttävän pistävä ja makea. Mintun sukuun kuuluu myös piparminttu (Mentha piperita), joka kasvaa noin metrin korkuiseksi. Piparmintun maku on makea, miellyttävän mausteinen, hieman pistävä ja viileä. Mausteena käytetään kasvin lehtiä, jotka kerätään yleensä ennen kukkien puhkeamista. Minttu lisääntyy tehokkaasti pitkän suikertavan maavartensa avulla ja sitä tavataan villinä eri puolilla maailmaa.
Minttu on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian hahmon, Menthan, mukaan.

Mustasukkaisuusdraaman seurauksena Mentha heitettiin maahan, hänen päällään hypittiin ja hänet potkittiin kappaleiksi. Näistä kappaleista versoi yrtti, joka yhä kantaa neidon nimeä. Minttu on neitsyyden ja puhtauden symboli. Muinaiset assyrialaiset käyttivät sitä rituaaleissaan ja minttua on heitetty tervetuliaisiksi kaupunkien kaduille voittoisien sotilaiden palatessa sotaretkiltään. Minttu suojeli pahalta silmältä sekä haihdutti humalan ja tämän takia minttuseppelettä pidettiin päässä juhlissa.

Keskiaikaiset laulajat paransivat mintulla ääntään ja sitä on käytetty parfyymeissä ja kylpyhajusteena. Mintun on uskottu olevan tehokas hedelmöittymisen estäjä ja sen on jopa uskottu estävän kasvainten laajenemista. Latinalaiset ja ranskalaiset apteekkarit väittivät, että minttu on terveellistä vatsalle ja estää etikkaan ja veteen sekoitettuna veren kiehumisen. Minttua suositeltiin myös pään- ja hammassärkyyn sekä suolaan sekoitettuna hullujen koirien puremiin. Minttuhaude lievittää ärtynyttä ihoa, hyönteisen pistoja ja ruhjeita.

Mintun käyttö on nykyisin maantieteellisesti hyvin epätasaisesti jakautunut. Joissakin maissa minttua ei käytetä juuri lainkaan. Minttukastike ja -hyytelö sopivat erinomaisesti lammaspaistin höysteeksi. Mintulla voidaan koristella hedelmäsalaatti sekä erilaisia juomia. Minttu kannattaa murskata juuri ennen käyttöä, jotta siitä saadaan paras maku esille. Murskattuja lehtiä voidaan käyttää kastikkeisiin, patoihin, keittoihin, hyytelöihin, jääteehen ja viinietikkaan. Minttu sopii myös lampaan, vasikan ja kalan mausteeksi ja se antaa raikkautta herneelle, munakoisolle, porkkanalle, pinaatille ja jogurtille.

Minttuöljyjä käytetään makeis- ja purukumiteollisuudessa, juomissa, hammastahnoissa sekä leivonnassa ja jäätelössä. Minttua voidaan sekoittaa myös löylyveteen, jolloin aromit höyrystyvät kiukaalta saunaan.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista