Maustepippuri

Maustepippuri

MaustepippuriPimenta dioica

Maustepippuri on noin 12 metriä korkean ikivihreän myrttipuun kuivattu, epäkypsä marja. Marjat ovat halkaisijaltaan noin 4—5 mm ja niiden sisällä on kaksi siementä. Kypsyessään marjat menettävät mausteisen arominsa, minkä vuoksi sato kerätään vihreänä ja hieman raakana. Marjat kuivataan, jolloin niiden väri muuttuu vähitellen punertavan ruskeaksi. Maultaan ja aromiltaan maustepippuri muistuttaa neilikkaa, kanelia ja muskottipähkinää, minkä vuoksi sitä monissa kielissä kutsutaankin nimellä ’yleismauste’ (allspice). Maustepippuri on läheistä sukua neilikkapuulle. Sen lehdet ovat tummanvihreitä, hyvin aromaattisia ja noin 10 cm pitkiä. Maustepippuri kasvaa pääasiassa Länsi-Intian saarilla, Etelä-Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Jamaika on maustepippurin suurin tuottaja ja siellä kasvaa myös laadultaan paras maustepippuri. Meksikolainen maustepippuri on kooltaan jamaikalaista hieman suurempaa (5—6 mm), mutta maultaan heikompaa. Maustepippurin haihtuvien öljyjen määrä vaihtelee alkuperästä riippuen 2—4,5 %. Jamaikalaisen maustepippurin öljypitoisuus on keskimäärin 4 %. Maustepippuria on yritetty kasvattaa muuallakin maailmassa, mutta vaikka puut kasvavat ja kukkivat niin niistä ei ole saatu kunnon marjasatoa.
Atsteekit käyttivät maustepippuria suklaajuomien ja -kastikkeiden mausteena. Espanjalaiset tutkimusmatkailijat löysivät maustepippurin Länsi-Intian saarilta vuonna 1494. Sen kuivatut marjat muistuttivat mustapippuria, vaikka olivatkin 20—30 % suurempia. Siksi kasvin löytäjät kutsuivat sitä pippuriksi (pimienta), vaikka mustapippuri ja maustepippuri eivät olekaan sukua toisilleen. Yllättävintä lienee se, että luokitellessaan uuden maailman kasveja silloiset kasvitieteilijät jatkoivat samaa virhettä kuin espanjalaiset ja nimesivät tämän aromaattisen mausteen Pimenta dioicaksi, maustepippuriksi. Virhe alkoi korjaantua vasta 1600-luvulla, jolloin maustepippuri tuli Euroopassa kaupallisesti merkittäväksi. Aluksi sitä kutsuttiin ’Jamaikan pippuriksi’ erotukseksi oikeasta pippurista ja 1693 käytettiin nimiä ’sweetscented Jamaica pepper’ (hyväntuoksuinen jamaikanpippuri) ja ’allspice’. Tuon ajan Euroopassa maustepippuria käytettiin pääasiassa kardemumman korvikkeena. 1900-luvun alussa pelkästään Euroopassa käytettiin neljä kertaa enemmän maustepippuria kuin nykyisin tuotetaan. Mauste oli erittäin suosittua lihan ja kalan maustamisessa sekä leivonnassa. Toinen maailmansota katkaisi maustepippurin kulkureitin ja menekin pudotessa jamaikalaiset kasvattajat kaatoivat lukuisia puita, minkä seurauksena maustepippurin tuotanto romahti, eikä se ole vieläkään noussut takaisin entiselle tasolleen.
Maustepippuria käytetään sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Kokonainen maustepippuri sopii kalasäilykkeiden ja -hyytelöiden liemiin sekä erilaisiin keittoihin ja pataruokiin sekä mätiin. Maustepippuria voidaan käyttää myös jälkiruokiin, hedelmäsäilykkeisiin, piparkakkuihin ja piiraisiin. Sitä käytetään myös makkaroiden ja ketsupin mausteena sekä erilaisissa juomissa ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista