Laakerinlehti

Laakerinlehti

LaakerinlehtiLaurus nobilis

Laakeri on ikivihreä puu, jota kasvatetaan erityisesti Välimeren alueella. Laakeripuu voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi, mutta sitä pidetään yleensä matalampana, pyramidimaisena, jolloin siitä kasvaa tuuheampi ja runsassatoisempi. Laakerinlehdet ovat kiiltäviä, tummanvihreitä, pitkulaisia ja melko kovia. Lehtien alapuoli on himmeä ja yläpuolta vaaleampi.
Laakerinlehdet kerätään käsin ja kuivataan yleensä pienen painon alla, jotta ne eivät kuivuessaan käpristyisi. Murskatun lehden aromi on makeahko ja hieman sitruunainen ja neilikkainen. Laakeri kuuluu yhdessä persiljan ja timjamin kanssa perinteiseen ranskalaiseen bouquet garni -maustekimppuun.
Antiikin Kreikassa uskottiin, että jos nukkuu laakeripuun oksilla ja hengittää sen höyryjä, alkaa nähdä enneunia. Tietäjänaisen, Pythian, ennustaessa suotuisaa tulevaisuutta, neuvojen kysyjä koristautui kiitokseksi laakeriseppeleellä. Myöhemmin laakeriseppeleestä tehtiin urheilukilpailujen voittajien symboli ja sillä kruunattiin Rooman hallitsijoita. Laakeri on löytänyt tiensä myös tiedemaailmaan, sillä joissakin maissa laakeri on akateemisten opintojen symboli. Laakerin on uskottu suojaavan salamaniskuilta, noituudelta ja muulta pahalta. Lääketieteessä laakerin uskottiin tehoavan munuais- ja ihosairauksiin sekä vatsavaivoihin.
Laakerinlehteä on perinteisesti käytetty ranskalaisessa keittiössä. Sen aromi sopii hyvin maksan, lampaan, murekkeiden, kalan, siipikarjan ja keittojen mausteeksi sekä erilaisiin pataruokiin. Laakeri sopii tomaattiruokiin. Laakerinlehdistä saatavaa öljyä käytetään hajustamaan saippuoita, kynttilöitä ja alkoholittomia juomia. Muutama lehti liinavaatekaapissa pitää mm. koit loitolla. Laakeripuun marjoista kylmäpuristettua öljyä käytetään mm. lääketeollisuudessa.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista