Kynteli

Kynteli

KynteliSatureja hortensis

Kynteli on yksivuotinen mintun sukuinen kasvi, joka kasvaa noin 30 cm korkeaksi. Kynteliä on kahta päätyyppiä: kesä- ja talvikynteliä. Hieman miedomman makuista kesäkynteliä viljellään yleisesti Välimeren maissa kun taas talvikynteli (Satureja montana) kasvaa villinä Etelä-Euroopassa. Kyntelin kukintoja käytetään öljyjen uuttamiseen ja sen kirkkaan vihreät lehdet käytetään mausteena. Kyntelin aromi on yrttinen ja hieman lääkemäinen. Maultaan se muistuttaa jonkin verran pippuria.

Miellyttävän, terävän makunsa vuoksi kynteliä käytettiin Euroopassa melko runsaasti jo ennen kuin ensimmäiset oikeat pippurierät saapuivat Intiasta. Kyntelin väitettiin herättävän ruokahalua, edistävän ruoansulatusta sekä aikaansaavan eloisuutta. Keskiajalla kynteliä käytettiin kakkujen, piiraiden ja vanukkaiden maustamiseen.

Saksalaiset kutsuvat kynteliä papuyrtiksi, sillä sitä käytetään Keski- ja Etelä-Euroopassa erityisesti papuruokien maustamiseen. Kynteli sopii mausteeksi myös lihamurekkeeseen, muna- ja maksaruokiin, broileriin sekä pizzaan.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista