Kurkuma

Kurkuma

KurkumaCurcuma longa

Kurkuma on inkiväärin sukuinen monivuotinen kasvi, jolla on lyhyt ja voimakkaasti haaroittunut maavarsi ja vajaan metrin korkuiset lehtiruodit. Kurkumaa viljellään edellisvuotisista maavarren kappaleista ja se viihtyy samanlaisessa trooppisessa, kosteassa ilmastossa kuin inkiväärikin. Kurkumasato korjataan noin kymmenen kuukauden kuluttua istutuksesta. Juurakot kaivetaan ylös, puhdistetaan, ryöpätään kiehuvassa vedessä ja kuivataan auringossa 10 päivää. Kurkumalla on hieman pippurimainen, mausteinen aromi ja kitkerä, pistävä maku. Kurkuman keltainen väri johtuu kurkumiiniväriaineesta, jota kurkumassa on noin 5 %.

Kurkumaa on jo 600-luvulta jKr. käytetty ruoan ja kankaiden väriaineena. Kurkuman uskottiin suojelevan kantajaansa pahaa vastaan ja hindumorsiamet maalattiin kurkumavärillä. Marco Polon Kiinan matkan muistiinpanoissa vuodelta 1280 on maininta kasvista, jolla on kaikki oikean sahramin ominaisuudet, tuoksu ja väri, mutta joka ei ole oikea sahrami. Keskiajan Euroopassa kurkuma tunnettiin nimellä ’Intian sahrami’ ja yhä nykyisinkin turistit toisinaan luulevat tehneensä todellisen löydön ostaessaan halpaa ’sahramia’.

Monissa Aasian maissa kurkumaa käytetään sapen eritystä lisäävänä aineena sekä lääkkeenä maksaja sappivaivoihin. Kurkumaa on käytetty myös nuhalääkkeenä sekoittamalla lämmin juoma kuumasta maidosta, sokerista ja kurkumasta. 1500-luvulla kurkumalla hoidettiin ihosairauksia ja keltatautia. 1600-luvulla sen suurimpia käyttäjiä olivat värjärit, kosmeettisten aineiden valmistajat sekä liköörien tekijät. Kurkumalla saatiin lyijykin kullanväriseksi ja tästä syystä se oli myös väärän rahan tekijöiden suosiossa.

Kurkuma sopii kana-, kala- ja sianliharuokiin sekä äyriäisten ja riisiruokien mausteeksi. Itämaisessa keittiössä myös munaruoat, sienet, pinaatti, jauheliha ja salaattikastikkeet maustetaan kurkumalla. Kurkuma on curryn osa ja sitä käytetään margariinin, voin, juuston ja sinapin sekä joidenkin liköörien värjäykseen. Alkuperämaissa kurkumalla värjätään nykyisin erilaisia tekstiilejä.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista