Kumina

Kumina

Kumina – Carum carvi

Kumina on sarjakukkaisiin kuuluva kaksivuotinen, runsaan puolen metrin korkuiseksi kasvava kasvi, jonka kuivattuja hedelmiä käytetään mausteena. Hedelmät, jotka voidaan korjata kylvöä seuraavana vuonna, ovat kovia, väriltään harmahtavan ruskeita ja kooltaan noin 6 mm pituisia. Sato korjataan aikaisin aamulla tai yöllä, jolloin niihin laskeutunut kaste estää kukkaterttujen särkymisen ja ’siemenien’ varisemisen. Kuminan maku on miellyttävän aromaattinen, terävä sekä hieman makeahko ja se muistuttaa jonkin verran minttua ja anista. Kumina sisältää jopa 7,5 % haihtuvia öljyjä. Öljymäärä on yleensä sitä suurempi mitä pohjoisempana kasvi kasvaa.

Kumina on ilmeisesti vanhin Euroopassa viljelty maustekasvi ja kaivauksissa on todettu, että se on tunnettu nykyisen Sveitsin alueella jo noin 5000 vuotta sitten. Ensimmäisellä vuosisadalla kreikkalainen lääkäri Dioskorides määräsi kuminaa vatsavaivoihin sekä vahvistukseksi kalpeakasvoisille tytöille. Julius Caesar söi eräänlaista leipää, jonka valmistuksessa käytettiin maitoa ja kuminaa. Kumina on päässyt myös näytelmäkirjallisuuteen, sillä Shakespeare mainitsee sen näytelmässään Henry IV.

Kumina on monipuolinen mauste, jolla voidaan maustaa mitä erilaisimpia ruokia. Yleisesti voidaan sanoa, että kumina keventää raskaiden ruokien makua. Kumina sopii hyvin myös kala- ja kaaliruokiin, erilaisiin leipiin, kekseihin ja korppuihin. Kuminalla maustetaan myös juustoja ja alkoholijuomia. Kuminaöljyä käytetään lääke- ja hajusteteollisuudessa.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista