Korianteri

Korianteri

KorianteriJuniperus communis

Korianteri on sarjakukkaisiin kuuluva, noin metrin korkuiseksi kasvava yksivuotinen kasvi, joka on kotoisin Välimeren alueelta. Mausteena käytetään pyöreitä, ruskeankeltaisia, halkaisijaltaan noin 5 mm suuruisia, kuivattuja hedelmiä. Kasvaessaan korianteri, erityisesti sen raa’at hedelmät tuoksuvat epämiellyttävälle. Kypsyessään hedelmä saa lämpimän, mausteisen arominsa. Korianterin maku muistuttaa kuminan, salvian ja sitruunan yhdistelmää ja sillä on miellyttävän hedelmäinen jälkimaku.

Nuoren korianterikasvin lehdistä saadaan cilantro-nimistä maustetta, joka kuuluu erottamattomasti meksikolaisiin ruokiin ja salsaan. Cilantroa kutsutaan myös kiinalaiseksi persiljaksi. Sato on korjattava ennen kukintaa, joten samasta kasvista ei voida hyödyntää sekä lehtiä että hedelmiä.

Vanhojen sanskriittikirjoitusten mukaan korianteri tunnettiin jo 5000 eKr. Myöhemmät kirjoitukset osoittavat, että noin 1000—900 eKr. korianteria laitettiin egyptiläisiin hautoihin. Vanhasta testamentista löytyy maininta korianterista, jossa sitä verrataan taivaan mannaan. Kiinalaiset ovat kasvattaneet korianteria neljänneltä vuosisadalta alkaen ja he ovat uskoneet, että se joka syö korianterin hedelmiä hengellisen transsin aikana, saavuttaa kuolemattomuuden. Egyptiläiset sekoittivat korianteria viiniin, jotta se humalluttaisi nopeammin. Kasvin uskottiin myös lisäävän potenssia. Korianteri on ollut arvostettu lääkekasvi, joka poistaa kuumeen ja joka hunajaan sekoitettuna juomana tappaa matoja. Korianterin siemenet lievittävät ilmavaivoja, laukaisevat kouristuksia ja lisäävät maha- ja suolistonesteiden eritystä. Korianterilla on myös antiseptistä vaikutusta.

Korianteri on curryjauheiden perusaineosia ja sitä käytetään yleisesti myös muissa mausteseoksissa. Korianteri sopii liharuokien ja makkaroiden mausteeksi, kaali-, herne- ja juustoruokiin sekä pikkuleipiin, kakkuihin ja muihin suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Korianterista saatavaa öljyä käytetään myös parfyymi-, makeis-, leipomo-, liha- ja tupakkateollisuudessa. Öljyä käytetään jonkin verran myös lääketeollisuudessa sekä alkoholijuomissa, kuten ginissä ja joissakin likööreissä.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista