Katajanmarja

Katajanmarja

KatajanmarjaJuniperus communis

Kataja on tuttu havupuu, joka on lähtöisin Itä-Aasiasta. Sen sinimustien marjojen kehittyminen kestää melko kauan ja sato voidaan korjata vasta kukintaa seuraavana vuonna. Marjat sisältävät noin 25 % sokereita, joista johtuu niiden makeahko maku. Vaikka kataja kasvaakin yleisesti koko pohjoisella pallonpuoliskolla, niin maustekäyttöön sitä saadaan pääasiassa Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Katajaa on käytetty mausteena ja lääkkeenä jo Rooman vallan aikana. Katajanmarjaa käytettiin edistämään ruoansulatusta ja köyhälistö käytti sitä pippurin korvikkeena.

Katajanmarja sopii hyvin riista- ja kalaruokien sekä haudutettujen liharuokien mausteeksi. Sitä voidaan käyttää myös säilöntään sekä juomien, mm. kaljan, maustamiseen. Eräitä tunnetuimpia katajanmarjan käyttökohteita ovat maustetut viinat, hollantilainen genever ja englantilainen gin.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista