Kardemumma

Kardemumma

KardemummaElettaria cardamomum

Kardemumma on monivuotinen, pensasmainen, inkiväärikasveihin kuuluva kookas ruoho, jonka lehtiversot saattavat kasvaa jopa kuusimetrisiksi. Kasvin juurakosta kasvaa metrinkorkuisia kukkaversoja, joihin kukinnan jälkeen muodostuu noin sentinmittaisia hedelmiä. Hedelmä on soikea, kolmilohkoinen kota, jossa on 15—20 punaruskeaa, muutaman millimetrin pituista siementä. Siemenet ovat aromaattisia sekä hieman pistäviä ja mausteisia ja niiden maku on makeahko sekä hieman kamferimainen.

Kardemummaa voidaan viljellä siemenistä tai juurakon palasista. Kasvista tulee tuottava neljäntenä vuotenaan ja se tuottaa satoa 15 vuoden ajan. Kasvi kukkii pitkään ja hedelmät kypsyvät eri aikoina, joten ne joudutaan poimimaan yksitellen. Sadonkorjuun jälkeen kodat pestään ja kuivataan joko auringossa tai koneellisesti. Kuivaamisen jälkeen siemenkodat voidaan poistaa, jolloin kilosta saadaan noin 600 grammaa siemeniä. Kardemumman suurimpia tuottajia ovat Intia, Guatemala ja Sri Lanka, joista Intia tosin myös itse käyttää suurimman osan tuotannostaan.

Kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät kardemummaa yli 2000 vuotta sitten ruoanlaitossa, lääkkeissä ja parfyymeissä. Kardemumman uskottiin auttavan muun muassa liikalihavuuteen ja sillä yritettiin ehkäistä mässäilystä aiheutuvia vatsan väänteitä. Ensimmäinen kirjallinen maininta kardemummasta on Egyptistä löydetyssä, 1550-luvulta eKr. peräisin olevassa Ebersin papyruksessa, johon on luetteloitu noin 800 lääkekasvia käyttöselostuksineen. Egyptiläisten naisten uskotaan myös polttaneen kardemummaa ja ’kylpeneen’ sen tuoksuvassa savussa. Jo 1200-luvulla kardemummalla oli länsimaissa suuri kysyntä säilytys- ja makuaineena. 1500-luvulla arabimaissa alettiin sekoittaa kardemummaa kahviin ja tällainen kahvi on edelleen varsin suosittua Saudi-Arabiassa. Kautta aikojen kardemummaa on käytetty myös hengityksen raikastamiseen ja peittämään viinantuoksua juhlinnan jälkeen.

Nykyisin kardemumman käyttö on maantieteellisesti jakautunut hyvin epätasaisesti. Suurimpia käyttäjiä ovat Intia, Lähi-Itä ja Skandinavia. Intiassa yksi suurimmista käyttökohteista ovat curryjauheet, Saudi-Arabiassa kahvi ja Pohjoismaissa pulla. Kardemumma sopii hyvin myös lihamurekkeeseen, omenaruokiin, jäätelöön sekä erilaisiin juomiin.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista