Fenkoli

Fenkoli

FenkoliFoeniculum vulgare

Fenkoli on monivuotinen, Etelä-Euroopasta ja Välimeren rannikolta kotoisin oleva sarjakukkaiskasvi, joka kasvaa noin metrin korkuiseksi. Fenkolin siemen on noin sentinpituinen, soikea, kuivattu hedelmä. Siemenet ovat väriltään vihertävän- tai kellertävänruskeita ja maultaan lämpimiä, makeita ja miellyttäviä. Tuoksu muistuttaa lakritsia ja anista, mutta siinä on hieman kamferimainen sävy. Fenkolikasvin erikoisuus on se, että sen kaikki osat ovat syötäviä.

Fenkoli on tunnettu jo vuosituhansien ajan ja sillä on uskottu olevan lääkinnällistä vaikutusta erityisesti silmiin. Uskottiin jopa, että käärmeet saivat näkökykynsä syömällä fenkolia. Fenkolilla parannettiin myös korvakipua, hammassärkyä, yskää, astmaa sekä reumatismia, ja sitä käytettiin helpottamaan vauvojen ruoansulatusongelmia. Fenkolin uskottiin lisäävän voimaa ja siksi roomalaiset gladiaattorit sekoittivatkin sitä ruokaansa ennen areenalle menoa. Voittaja kruunattiin fenkoliseppeleellä. Useat kasvitieteilijät suosittelivat fenkolia lihaville ihmisille, jotka halusivat alentaa painoaan.

Muinaisessa Kreikassa fenkoli oli menestyksen symboli. Kreikan kielessä fenkolin nimi on ’marathon’, sillä kreikkalaiset voittivat persialaiset vuonna 490 eKr. käydyssä sodassa Marathonissa olevilla fenkolipelloilla. Englantilaiset puritaanit nimittivät fenkolia kokoussiemeneksi (meeting seed), sillä heillä oli tapana pureskella siemeniä kokouksien aikana. Keskiaikana fenkolia ripustettiin ovien yläpuolelle ja sillä tukittiin myös avaimenreikiä estämään pahojen henkien sisäänpääsyä. Lehmien utareisiin hierottiin fenkolitahnaa, jotta maito ei olisi noiduttua.

Fenkolihaude rauhoittaa silmiä ja auttaa turvotukseen. Fenkoli sopii leivän, sekä papu-, herne- ja kaaliruokien mausteeksi, koska se auttaa ilmavaivoihin. Fenkolia pidetään desinfioivana, nestettä poistavana, limaa irrottavana sekä kouristuksia laukaisevana. Pureskeltuna siemenet raikastavat hengityksen sekä vähentävät näläntunnetta. Fenkoli on myös tehokas lemmenjuoman ainesosa.

Fenkolin siementä käytetään leivonnassa ja se sopii erinomaisesti myös kalan mausteeksi. Sillä voidaan maustaa erilaisia vihannesruokia, keittoja ja laatikoita. Nykyisin eräs suurimmista fenkolin käyttökohteista on italialaistyyppinen makkara, jota käytetään pizzojen täytteenä. Fenkolista saatavia öljyjä käytetään muun muassa saippua-, parfyymi-, alkoholi-, lääke- ja makeisteollisuudessa.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista