Basilika

Basilika

BasilikaOcimum basilicum

Basilika on mintun sukuinen kasvi, joka kasvaa noin 50 cm korkuiseksi. Basilika on lähtöisin Intiasta, mutta nykyisin sen yli 150 lajiketta viljellään yleisesti Välimeren alueella. Basilikaa kasvatetaan siemenestä kuivalle, aurinkoiselle maaperälle. Basilika pitää leikata juuri ennen kukkien puhkeamista. Yleensä siitä leikataan vain osa, jotta samasta kasvista saataisiin uusi sato. Basilikan aromi on miellyttävän makea ja hieman teemäinen.
Basilika-nimi on todennäköisesti johdettu kreikankielisestä sanasta ’tuoksuva’, vaikka monet kreikkalaiset eivät basilikasta pitäneetkään. He uskoivat muun muassa, että basilikan pitäminen saviruukun alla synnyttää skorpioneja. Kreikkalainen kirjailija Krysippus väitti 250 eKr., että basilika on olemassa vain ajaakseen ihmiset hulluuteen, roomalaiset puolestaan rakastivat basilikaa ja pitivät sitä rakkauden ja hedelmällisyyden symbolina. Intiassa sitä pidettiin pyhänä ja hindut uskoivat, että hautaan laitettu basilikan lehti toimi passina taivaaseen.
Pizzojen ja italialaisen keittiön suosion myötä basilikan käyttö on lisääntynyt. Basilika sopii erityisen hyvin käytettäväksi tomaatin kanssa ja sen vuoksi monet pizzan valmistajat sekoittavat sitä tomaattikastikkeeseen ja lisäävät oreganoa vain pizzan päälle. Tomaattiruokien lisäksi basilikalla voidaan maustaa myös vihanneksia ja salaatteja, lihapatoja, murekkeita, keittoja, riisi- ja kalaruokia sekä munakkaita.

Etsi maustetta

Tietoa mausteista