Pomeranssinkuori

Pomeranssinkuori

PomeranssinkuoriCitrus aurantium

Pomeranssipuu on kotoisin Aasiasta ja nykyisin sitä viljellään yleisesti Välimaissa sekä Länsi-Intian saarilla. Pomeranssi on sitruunan ja appelsiinin lähisukulainen ja sen hedelmät muistuttavat ulkonäöltään appelsiinia. Pomeranssin sisäosa on kitkerän makuinen minkä vuoksi siitä käytetään myös nimeä ’kitkerä appelsiini’ (bitter orange). Hedelmän kuori on hyvin aromaattinen ja juuri kuorta käytetäänkin mausteena. Parhaat pomeranssilaadut saadaan, kun valkoinen sisäpinta poistetaan kokonaan, sillä aromiaineet ovat pääosin kuoren pintakerroksessa. Pomeranssia käytetään hillottuna, kuivattuna, jauhettuna ja palana. Pomeranssi on erilaisten leivosten, maustekakkujen, korppujen ja piparkakkujen mauste. Pomeranssinkuori antaa jouluglögille hienon maun ja se on myös perinteinen mämmin mauste. Pomeranssia käytetään marmeladien ja liköörien mausteena ja se sopii erinomaisesti liha- ja kalaruokiin sekä erilaisiin kastikkeisiin.