Katajanmarja

Katajanmarja

KatajanmarjaJuniperus communis

Kataja on tuttu havupuu, joka on lähtöisin Itä-Aasiasta. Sen sinimustien marjojen kehittyminen kestää melko kauan ja sato voidaan korjata vasta kukintaa seuraavana vuonna. Marjat sisältävät noin 25 % sokereita, joista johtuu niiden makeahko maku. Vaikka kataja kasvaakin yleisesti koko pohjoisella pallonpuoliskolla, niin maustekäyttöön sitä saadaan pääasiassa Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Katajaa on käytetty mausteena ja lääkkeenä jo Rooman vallan aikana. Katajanmarjaa käytettiin edistämään ruoansulatusta ja köyhälistö käytti sitä pippurin korvikkeena.

Katajanmarja sopii hyvin riista- ja kalaruokien sekä haudutettujen liharuokien mausteeksi. Sitä voidaan käyttää myös säilöntään sekä juomien, mm. kaljan, maustamiseen. Eräitä tunnetuimpia katajanmarjan käyttökohteita ovat maustetut viinat, hollantilainen genever ja englantilainen gin.