Mausteiden ryhmittely

Mauste-sanaa käytetään usein yleisessä mielessä kuvaamaan kaikkia kasviperäisiä aromaattisia, makua antavia kasveja ja kasvinosia. Sanaa käytetään myös yksilöidymmässä tarkoituksessa yhdessä termien ‘yrtti’, ’siemen’ ja ’seos’ kanssa.

Mauste: aromaattinen luonnon tuote, joka on kasvin kuivattu siemen, nuppu, hedelmä, kukka, kuori, juuri tai näiden osa (yleisimmin trooppista alkuperää).

Yrtti: aromaattinen lehti tai latvaverso, toisinaan myös kasvin kukinto (kasvaa yleisimmin Välimeren ilmastoa muistuttavilla alueilla).

Siemen: aromaattinen, kuivattu kasvin siemen tai pieni, kokonainen hedelmä.

Mausteseos: mausteiden, yrttien, siemenien tai muiden aromiaineiden sekoitus.

Mausteiden ja yrttien yksiselitteinen ryhmiin jakaminen on varsin hankalaa, tehtiinpä se maantieteellisesti, kasvitieteellisesti tai pelkästään käyttötavan mukaan. Yleisimmin käytettyjä mausteita ovat pippurit, joista kaikki, nimessä olevasta pippuri sanasta huolimatta, eivät ole kasvitieteellisesti pippureita.

Mausteita